MKP-Berényi József levele

2016.03.14 15:41

Tisztelt Hölgyem/Uram!

 

Engedje meg, hogy köszönetemet nyilvánítsam ki a március 5-ei parlamenti választás eredményei érdekében kifejtett munkájáért. Elsősorban minden egyes választónak köszönjük az MKP-ra leadott szavazatát. De nagy köszönet jár mindazoknak, akik fáradságot nem kímélve, odaadóan végezték munkájukat az elmúlt hónapokban, hetekben (is), akik a közösség érdekében bárminemű cselekedettel hozzájárultak ahhoz, hogy az MKP megőrizhette támogatói bázisát. A szavazatszámok nem voltak elegendők a parlamenti küszöb átlépéséhez, de ez nem jelenti azt, hogy feladnánk céljainkat. Tovább folytatjuk a küzdelmet a felvidéki magyarság megmaradásáért és gyarapodásáért. A magyarok lakta járásokban a részvétel alacsonyabb volt, mint máshol. Ennek fő oka, hogy a megosztottság politikája passzívvá teszi a magyar választók egy részét. 

A március 5-ei választáson az MKP szinte ugyanannyi szavazatot kapott, mint négy éve. A statisztikai adatokból ugyanakkor kitűnik, hogy a legtöbb magyar szavazatot éppen az MKP kapta (MKP: 101 960 szavazat, Most-Híd: 101 608 szavazat). Ezt jelentős eredményként értékeljük, és komoly felelősséget érzünk a felvidéki magyarság sorsa további alakulásáért. A 105 ezer szavazat is erre kötelez.

Az MKP Országos Elnöksége 2016. március 7-én értékelte a választás eredményeit. Mivel nem sikerült a parlamenti küszöb átlépése, ezen az elnökségi ülésen a politikai kultúra és tisztesség kívánalmainak eleget téve lemondtam a pártelnöki tisztségről. Az elnökség köszönetét fejezte ki elvégzett munkámért, majd a döntést tudomásul vette. Az MKP Alapszabálya értelmében az OT elnöke, Szigeti László veszi át az elnöki teendők ellátását. Az OE többi tagja (kérésemre is) a stabilitás és folytonosság megőrzése érdekében a soron következő országos kongresszusig tisztségben marad.

Az elnökség felvázolta a közeljövőben elvégzendő feladatokat: április 2-ára tűzte ki az MKP Országos Tanácsa ülését, amely elemzi majd a parlamenti választás eredményeit, és az OE javaslata alapján döntést hoz az általános tisztújításról s a tisztújító országos konferencia összehívásáról (az OE június 11-i időpontot javasolt). Az országos konferenciát április és május folyamán helyi, illetve járási tisztújító közgyűlések előzik meg.

 

A magyar közösség és Dél-Szlovákia szempontjából a parlamenti választás nehéz helyzetet teremtett. A szlovák parlamentben az SNS és Kotleba pártja jelenlétével megerősödött a többségi nacionalizmus, továbbá ismét csökkent a magyar képviselők száma. Ilyen feltételek mellett a magyar érdekérvényesítés rendkívül nehézzé vált. Várható, hogy a túlságosan sokszínű parlament miatt előrehozott választás lesz. Közös felelősségünk, hogy ebből a felvidéki magyarság és Dél-Szlovákia már megerősödve kerüljön ki.

Még egyszer köszönöm az együttműködést,

a mielőbbi viszontlátásig

                                                                                     

                                                   Berényi József

Pozsony, 2016. március 9.