Lukanényei citerazenekar bemutatása

2017.10.13 11:54

                A citerazenekar 1972 ben már működött Lukanényében. Eredetileg több tagja volt az idősebb generációnak. Akikre az „új „ 8 tagú citerazenekar emlékszik és akiktől megtanulták a pengetést azok : Híves József id-elhunyt. Híves Vince id., Baska László id.,Lenický József id.,Tóth József id.,Tomasik Pál id.Híves János id.-elhunyt tagok voltak. Abban az időben  id.Híves Vincebácsi , Gyapjas Józsibácsi és Híves György „terelgette“ őket.

1976 ban 5 új taggal bővült az akkori citerazenekar : Híves József –elhunyt, Urbán Ferenc-lelkiatya, Híves Vince, Tóth László és Híves László ifjú húrpengetőkkel.

Azóta több fiatal is kipróbálta ezt a csodás hangyományőrző hangszert, de a jelenlegi 8 tagú citerazenekart 1989-től Tóth László vezetésével Híves Vince, Lenicky József, Híves László, Tóth Sándor,Tomasík Timotej, Kovács József és a legújabb tag Varga Zoltán alkotják.

               Nem véletlen egybeesés a névrokonság , hiszen mindenki a saját édesapjától, testvérétől vagy valamelyik rokonától örökölte,vagy tanulta meg a pengetést.

A citeráinkat az idősebb citerásoktól örökölték amelyeket Sándorfalván készitett Budai Sándor a 70-80 években. 2007 ben lecserélte a citerazenekar új citerákra, amelyeket a Szombatfalvi Cservík József készített. A primek és a tenorok közé egy bass citera is került. Számos fellépésekkel dicskedhet ez a csapat is a régi Nagymagyarország területén Pozsonytól egészen Kassáig és Zsolnától egészen Erdélyország ezer éves határaig. 2006 őszén sikerült kiadni az első CD lemezüket „Játszunk szívből“ címmel. Mindezt szintén számos fellépés és próba előzött meg és utánna is őrizték a hagyományt. 2006 - ben a „Tavaszi szél vizet áraszt...“versenyen ARANYPÁVA  díjat nyert a Lukanényei citerazenekar. A 2007 es évben megszervezték ill. helyet kapot Lukanényében a IX. Országos citeratalálkozó szintén nagy sikerrel. Az országban kevés zenekar készített hangfelvételt-zenei aláfestést a SĽUK - Szlovákia leknagyobb néptánccsoportjának a Lukanényei citerazenekar ezzel is büszkélkedhet.Ugyanebben az évben a Lukanényei citerások egy jótékonysági koncerten szerepeltek, amelynek bevétele  egy Besztercebányai gyermekkórház melett műkődő polgári társulatnak(Občianské združenie Svetielko nádeje pri Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici) lett átutalva. Sorolhatnánk a számtalan fellépéseket de nem szeretnék, hogy csak  a leírottak alapján itéljék meg a citerazenekart.

 

Már 8 adik éve a legnagyobb  támogatónk Lukanénye polgármestere Kuzma Zoltán és önkormányzata személyeiben , akik 2006-ban 100 000 Sk, val járult hozzá a zenekar működéséhez. A próbahelység használata a megvilágitás, fűtés szintén ingyenes a polgármester jóvoltából. Ez a pénzösszeg nagyon sokat lendített a citerazenekaron. Az új hangszerekre új borítót - tokokat tudott a csapat varratni. 2008 október 1.-én Lukanénye község testvérkapcsolati szerződést írt alá Baktalórántháza várossal. Ezen az aktuson a három napos turné keretén belü a

Lukanényei citerazenekar is fellépet, fellépésük után meghívást kapott a zenekar Lengyelországba (Lancut városba) és Ukrajnába is. Ráckeve várossal szinté a kozség testvérkapcsolatban van. A testvérkapcsolati szerz.aláírasokr szintén fellépet a Lukanénye- i ceterazenekar a Szavolyai kastély udvarán.

2008 őszén a X. Országos citerafesztivál Százdon(Sazdice) volt megredezve. A jubileáló citerafesztivál szervezői  egy vándorserleget indított útra ezen a fesztiválon. A 20 citerazenekar közül a Lukanényei ceterazenekar hozta, nyerte el először ezt a vádorserleget ami egy évig a citerazenekarnál marad és 2009 őszén ismét harcba szálhat Nagykaposon (Veľké Kapušany), ahol továbbatta a vándorseleget a Százdi citerazenekarnak.

Az utóbbi évben egy új taggal bővült a Lukanényei citerazenekar, mégpedig  Bódi György személyében, aki a zenekar szemében egy citeraművész a Lukanényei cietrazenekar mestera és mentora.

2010 be az országos cietarfesztivál Naszvadon (Nasvady) volt  megrendezve, természetesen a zenekarunk ezen is részt vett. Ebben az évben folytatódtak a fellépések : Lengyelországban- Varsóban ahol szintén nagy siker volt a citera bemutatása. Nagy öröm számunkra, hogy Molnár Imre a Lengyelországi magyar nagykövetség kultúrfelelősével megismerkedtünk, hogy a Lengyelországi magyar nagykövet úrnak, a Lengyel hadügy miniszter úrnak és nagyon sok magasrangú személyiségnek zenélhettünk eggyütt a Ragyolci néptánccsoportal akikkel volt egy két közös fellépésünk. A Lengyelország – i turnénk ezzel nem végződött 2010 nyarán Krosno város borkóstoló fesztiválon vettünk részt. Kroszno város a régi Nagymagyarország észak – keleti részén található. A zenekar tagjaiban, mély benyomást tett, hogy megláthattuk és megismerhettük a Nagymagyarország ésszakkeleti határát is, és hogy egy jót zenéltün Balassi Bálint volt várában a jelenlegi vár tulajdonosának és a fenn említett Lengyelország neves magyar és magyar szerető testvéreinknek. Ebben az évben Kuzma Zoltán polgármester úr jóvoltából a citerazenekar már másod ízben léphetett fel a Gyergyócsomafalmi júniusi ünnepnapok alkalmával amikor a település sz.Péter és Pál napokat tartanak. 2010 ben a Lukanényé - i citerazenaker  a „Tavaszi szél vizet áraszt..„  népdalversenyen elnyerte a harmadik Aranypávad díjat ! Ebben az évben megünnepelte a citerazenekar  20 - dik jubileumát. Annak ellenére, hogy a zenekar ebben a felálásban 1989-től játszik, egy év eltolódással jubileumi ünnepséget szervezett. Az ünnepséget Lukanénye  önkormányzata Kuzma Zoltán polgármesterrel az élen 1500 Eur. támogatta.

                 Utólag is mindenkinek köszönet jár, hogy megtiszteltek jelenlétükkel és támogatták ezt a jubileumot is., úgy Kuzma Zoltán polgármester úrnak a képviselőtestület minden tagjának a „korosodó“ citeratagoknak és Lukanénye-i közösségnek is.

 

Ehez a fellépésekhez a képek és videók a Facebook – Lukanényei citerazenekar oldalán, vagy a Yutube oldalakon találhatók meg.