Információ - Sertéspestis

2019.09.02 17:45

A Nagykürtösi Regionális Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (RVPS) igazgatója, MVDr. Zdenek Medveď figyelmezteti a sertéstenyésztőket, hogy a nem regisztrált tenyészeteket haladék nélkül regisztráltassák. Mivel  Szlovákiában már beigazolódott az afrikai sertéspestis előfordulása, szigorították a ragály elleni védekezés feltételeit. A Nagykürtösi Járás az erősen rizikós térségekhez lett sorolva.

    A sertéstenyésztők és vadászok számára kiadott intézkedéseket szigorúan be kell tartani. Szigorúan tilos ismeretlen, magyar, lengyel és egyéb nem legális tenyészetekből az élő sertések vásárlása.

     Az élő seretések bármilyen szállítása és eladása a nagykürtösi járáson belül és kívül állatorvosi jóváhagyás nélkül és a Regionális Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet értesítése nélkül  büntetőjogi elbírálás alá kerül. Minden elhullott sertést állatorvosnak kell kivizsgálni és kötelező a levett minta leadása a Regionális Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyeletnél, hogy kizárható legyen az afrikai sertéspestis előfordulása.

     Az a nem regisztrált sertéstenyésztő akinek a tenyészetében előfordul az afrikai sertéspestis nem lesz kártalanítva, sőt pénzbeli büntetéssel lesz szankcionálva, amelynek összege az adott községben levő tenyésztők számától függ.  

tel. 047/48 12 999

 

Africký mor ošípaných.pdf (7077904)